لطفا یک منو را به مکان منوی اصلی زیر اختصاص دهیدمنو

غذاهای محلی

کوفته تبریزی خوشمزه را بشناسید + طرز تهیه

123Views

در ایران افراد کمی وجود دارند که نام کوفته تبریزی را نشنیده باشند. آیا شما هم دوست دارید این غذای خوشمزه تبریزی را به صورت سنتی طبخ کنید؟ با ما همراه باشید تا با این غذای ارزشمند ایرانی آشنا شوید.


برای مطالعه بیشتر: غذا های محلی کردستان


کوفته چیست؟

کوفته از غذاهای مشهور قدیمی و پرطرفدار است که برای طبخ آن از انواع سبزی‌های معطر و گوشت قرمز استفاده می‌شود. کوفته‌ها بر پایه مواد تشکیل‌دهنده خود به انواع مختلف تقسیم می‌شوند. کوفته با وجود مواد مغذی، دارای ارزش غذایی بالایی است. این غذا در سراسر دنیا از جمله گرجستان، ارمنستان، ترکیه، مالزی، تاجیکستان و تعداد زیادی از کشور های آسیایی، به عنوان خوراک بومی و محلی خورده می‌شود. همراه کوفته، معمولا نان و سبزی‌خوردن، ماست، دوغ و انواع ترشی سرو میشود.

وجه تمایز کوفته تبریزی

وجه تمایز کوفته تبریزی با دیگر کوفته ‌ها در طرز تهیه و مواد مورد استفاده در آن است. این غذا با تفاوت اندکی در شیوه‌ ی پخت در خانواده‌ های تبریزی طبخ می ‌شود. کوفته به دلیل نوع مواد به کار رفته در آن غذایی پرهزینه، لذیذ، دیر هضم و سنگین است. در این غذا از موادی همچون گوشت چرخ‌ کرده، برنج، لپه، گردو، تخم‌ مرغ، پیاز، انواع سبزیجات معطر (گشنیز، ترخون، جعفری، نعناع، شوید)، انواع ادویه (روغن، نمک، فلفل، زردچوبه) و چاشنی‌ هایی مثل رب گوجه‌ فرنگی و زعفران استفاده می‌ شود.

در گذشته، گوشت مورد استفاده برای این غذا با دسته ‌هاونی چوبی در یک هاون سنگی کوبیده می شد، اما امروزه جهت سهولت در تهیه‌ ی این غذا از گوشت چرخ کرده استفاده می ‌شود. مواد کوفته را پس از پختن به صورت فشرده (معمولا به اندازه ی یک دست مشت شده) درمی‌ آورند و داخل آن تخم‌ مرغ آب‌پز، گردو و آلو خشک می‌ گذارند و در نهایت آن را با پیاز داغ و زرشک تزئین می ‌کنند.

کوفته تبریزی با سنگک

کوفته‌ تبریزی معمولا همراه با نان سنگک تازه، سبزی‌خوردن، ماست و برخی از چاشنی‌ های بومی مصرف می‌ شود و طعم آن بسیار خوشایند است.

جالب و آموزنده
لیست غذاهای ایرانی بدون برنج

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز رژیم غذایی زون + مزایا و معایب آن


طبخ کوفته تبریزی

بین غذاهای سنتی،‌ کوفته تبریزی یکی از معروفترین غذاها و البته تنها غذایی است که با حداقل تغییر در شیوه پخت، تقریبا در تمام خانواده های تبریزی به یک روش آماده و طبخ می شود. مواد لازم، روش پخت و فوت های کوزه گری (یا بهتر است بگوییم کوفته گری) برای آماده کردن این غذا را در ادامه بخوانید.

این میزان مواد برای 4-6 نفر و حتی ممکن است تعداد بیشتری از آن میل کنند که این بستگی به خوراک افراد دارد.

مواد لازم کوفته تبریزی – ۴ نفر

مواد لازم برای داخل کوفته:

 تخم مرغ آبپز سفت به تعداد کوفته ها 
 آلو خورشی خیس خورده  به تعداد کوفته ها
 پیاز داغ ۱ استکان
 زرشک خیس خورده ۱ استکان
 مغز گردو ۱ استکان

مواد لازم برای تهیه سس کوفته:

گوجه فرنگی (یا 3 قاشق غذاخوری رب گوجه) 3 – 4 عدد
 پیاز متوسط2 عدد 
 آب مرغ 1 لیوان
زعفران دم کرده1 استکان 
 نمک، فلفل، زرد چوبهبه مقدار لازم 
 آلو خورشی خیس خوردهبه مقدار لازم 

بقیه مواد:

 گوشت مغز ران بدون چربی500 گرم
 لپه 250 گرم
تره و مرزه 200 گرم
 برنج نیم دانه 1 پیمانه
 سیب زمینی متوسط1 عدد 
 پیاز متوسط2 عدد 
 نمک، فلفل، زرد چوبه به مقدار لازم

روش طبخ

روش طبخ کوفته تبریزی به صورت گام به گام زیر بیان شده است.


درباره ی رژیم عجیب و غریب HCG چه می دانید؟


گام اول

ابتدا برنج و لپه را جداگانه از شب قبل خیس کنید. آب لپه را خالی کنید، یک عدد سیب زمینی را پوست بگیرید و همراه لپه با مقداری آب، بدون نمک به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم بپزید تا سیب زمینی کاملا بپزد و لپه تقریبا پخته شود و سپس آبکش کنید و کنار بگذارید.

مواد کوفته تبریزی

برنج را با 2 لیوان آب و بدون نمک بگذارید بپزد تا آب آن تقریبا کشیده شود، سپس برنج را آبکش کنید و کنار بگذارید. گوشت را دو تا سه بار چرخ کنید تا کاملا نرم شود.

جالب و آموزنده
غذاهای محلی جنوب ایران

لپه و سیب زمینی را همراه با هم دو بار چرخ کنید. 2 عدد پیاز را چرخ کنید و آب آن را بگیرید.  تره و مرزه را بعد از شستن کاملا ریز خرد کنید.

در کاسه ی بزرگی، ابتدا گوشت را بریزید و مقداری نمک و فلفل روی آن بپاشید، سپس پیاز را چرخ کنید و آب آن را بگیرید و خوب ورز بدهید تا حدی که پیاز کاملا به خورد گوشت برود.

نیمی از مخلوط لپه و سیب زمینی، نیمی از برنج و نیمی از سبزی خرد شده را اضافه کنید و کمی زردچوبه روی مواد بپاشید و مخلوط را ورز دهید تا کاملا باهم مخلوط شوند.

وقتی مواد کاملا مخلوط شدند بقیه مخلوط لپه و سیب زمینی، برنج و سبزی را اضافه کنید و به مدت 10-15 دقیقه مایه کوفته را کاملا ورز بدهید تا انسجام پیدا کند.هنگام ورز دادن مایه کوفته دقت کنید که مایه را یکدست و از یک سمت ورز دهید (چنگ زدن بیش از حد و له کردن مواد باعث می شود مواد از هم باز شوند).بعد از ورز دادن مواد، بگذارید مواد به مدت 15-30 دقیقه داخل یخچال بماند.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید:  از رژیم مدیترانه ای چه می دانید؟


گام دوم – آماده سازی سس

در قابلمه بزرگ و جاداری مقداری روغن بریزید و پیاز خرد شده را با کمی زردچوبه سرخ کنید تا طلایی شود. گوجه را پوره کنید و بعد از سرخ شدن پیاز به آن اضافه کنید و مقداری نمک و فلفل اضافه کنید. حرارت را بالا ببرید تا آب گوجه کشیده شود (در این مرحله 3 لیوان آب اضافه کنید). حرارت همچنان بالا باشد تا آب سس بجوشد، بعد زعفران را به سس اضافه کنید و حرارت زیر قابلمه را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا سس غلیظ شود.

سس کفته تبریزی

می توانید آماده سازی سس را زمانی انجام دهید که مواد کوفته تبریزی در یخچال قرار دارد.

جالب و آموزنده
انواع غذای شمالی

جهت آگاهی: معرفی چند غذای گیاهی ایرانی برای گیاهخواران


گام سوم

مایه کوفته را از یخچال خارج کنید و بعد از اطمینان از انسجام آن، به اندازه یک پرتقال متوسط از مایه کوفته بردارید و کمی در دست فشار دهید تا اگر آب اضافی دارد گرفته شود، کوفته را به شکل پرتقال در آورید و با انگشت وسط آن را به سمت پائین فشار دهید و کمی انگشتتان را بچرخانید تا حفره ایجاد شده کمی باز‌تر شود.

یک عدد تخم مرغ آب پز سفت، مقداری زرشک خیس خورده، یک عدد آلو خورشتی خیس خورده و مقداری مغز گردو را وسط کوفته قرار بدهید، دوباره مقداری از مایه کوفته را روی حفره ایجاد شده قرار دهید و کوفته را با دست به صورت کروی در آورید و به آرامی میان دستان خود فشار دهید تا کاملا محکم شود (این کار باعث می شود که کوفته از هر نوعی که باشد، هنگام طبخ از هم باز نشود).

درب قابلمه سس را بردارید و حرارت را کمی بالا ببرید تا سس کاملا بجوشد. بعد کوفته ها را با حداقل یک سانت فاصله از هم داخل سس در حال جوش قرار دهید و با قاشق مقداری از سس را روی کوفته ها بریزید. چند بار این کار را تکرار کنید تا مقداری از سس روی سطح کوفته ها بماند. مقداری فلفل سیاه را روی کوفته ها بپاشید، درب قابلمه را بگذارید و حرارت زیر قابلمه را بسیار ملایم کنید.

تقریبا 1 ساعت برای طبخ کامل کوفته ها زمان لازم است. طی این مدت چند بار به کوفته ها سر بزنید تا از اندازه بودن آب آن مطمئن شوید و نیز هر بار چند قاشق از سس کوفته روی کوفته ها بریزید تا علاوه بر خوشرنگ شدن روی کوفته ها، از خشک شدن آن ها نیز جلوگیری شود. بعد کوفته ها را در ظرف مناسب بچینید و همراه با نان سرو کنید.

جالب و آموزنده
ادویه مخصوص عدس پلوی نذری و مجلسی+ ترکیبات

نکات مهم در طبخ

کوفته دستور های پخت مختلفی در شمال غربی ایران دارد. در تبریز در داخل کوفته، مخلوطی از موادی مانند زرشک، گردو، بادام و کشمش می زنند.

گوشت گوساله

اگر مایه کوفته خوب سفت شده باشد، احتمال وارفتن کوفته تبریزی شما، بسیار ناچیز است. برای سفت شدن کوفته تبریزی بهتر است از گوشت هایی استفاده کنید که چربی نداشته باشد. مخلوط گوشت گوساله و گوسفند بدون چربی بهترین نوع گوشت کوفته است. چرا که به راحتی وا نمی رود.

حتما کوفته ها را درون آب در حال جوش قرار دهید تا وا نروند.

برای خوشمزه تر شدن آب کوفته، می توانید از مواد مختلفی همانند مقداری آلو، گرد لیمو، لیمو عمانی و یا رب آلوچه استفاده کنید.

همچنین یکی از کارهایی که برای خوشمزه تر شدن کوفته تبریزی می توانید انجام دهید، افزودن سبزی های تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون و مرزه است. در برخی شهرها از سبزی های کوهی و سنتی برای تهیه کوفته تبریزی استفاده می شود.

  • نکته: سبزی اصلی که در کوفته تبریزی سنتی استفاده می شود، تنها سبزی تره و مرزه است.

یادتان باشد که برنج کوفته را به حالت کته بپزید تا چسبندگی بیشتری داشته باشد و به راحتی توپ کوفته را تشکیل دهد.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: رژیم یویو + از عوارض تا راه های جلوگیری


سخن پایانی

 در این مقاله با کوفته تبریزی و نحوه و نکات طبخ آن آشنا شدیم. جالب است بدانید کوفته تبریزی از جمله آثاری است که به صورت ملی ثبت شده است. اگر چه کوفته به اشکال مختلف در کشورهای مختلف جهان یافت می شود اما کوفته تبریزی و شیوه پخت آن در ایران را می توان یکی از خوشمزه ترین کوفته ها در دنیا دانست. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

جالب و آموزنده
آموزش شله زرد نذری برای 100 نفر+ میزان دقیق مواد لازم

دیدگاهتان را بنویسید