استان کردستان دارای غذا هایی خاص با طعمی ناب است که از مواد غذایی طبیعی درست می شوند و عطر دیگری دارند. این غذاها همه با مواد اولیه تازه و سبزیجات گیاهی تهیه می شوند و بدون هیچ افزودنی ای بسیار مقوی اند. با ما همراه باشید تا دستور پخت این غذا های شگفت انگیز را یاد بگیرید.
برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز رژیم غذایی زون + مزایا و معایب آن
غذا های محلی کردستان: دوینه (ترخینه)
دوینه از جمله غذا های خوشمزه کردستان است که ترخینه آن در فصل بهار و تابستان خشک شده و بعد در زمستان برای آش استفاده میشود.
مواد لازم دوینه – ۲ نفر
- ۳ تا ۴ عدد ترخینه خشک
- یک تا ۲ پیمانه آب
- روغن کرمانشاهی به میزان لازم
طرز پخت دوینه
ترخینه را همراه با آب در قابلمه بریزید و روی شعله زیاد گاز بگذارید تا جوش بیاید. بعد شعله را ملایم کنید تا آب آن بهطور کامل کشیده و تقریبا سفت شود. غلظت آن باید از حلیم کمی سفتتر باشد. مواظب باشید که ترخینه سر نرود. آش را در ظرف سرو بکشید. بعد روغن یا کره محلی را در تابه کوچکی داغ کنید و روی آش بریزید. بعضی از مناطق کردنشین، شیره توت یا دوشاب روی آن میریزند و نوش جان میکنند. در صورت تمایل میتوانید پیازداغ درست کنید و به آن نعناع، پونه و زردچوبه بزنید و در اواسط پخت ترخینه، به آش بیفزایید تا طعم لذیذتری پیدا کند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: با رژیم عجیب و غریب HCG آشنا شوید
کلانه
کلانه ترد و خوشطعم است. این غذا تا حد زیادی به پیتزای فرنگی شباهت دارد با این تفاوت که به روش سنتی روی ساج تهیه می شود. سبزیجات مخصوص مثل پیازچه را خرد کرده و میان خمیری مخصوص و نازک میگذارند و سپس با روغن حیوانی یا کره سرخ میکنند. یکی از دلایل خوشمزگی این غذا پخت آن روی ساج (نوعی سینی مخصوص) است.
غذا های محلی کردستان: شه له مین
آش شه له مین یکی از بهترین غذا های کردستان به حساب میآید که ماده اصلی آن، شَلم است.
شلم بهصورت سنتی و توسط افراد قدیمی از برگهای شلغم همراه بلغور و انگور قرمز تهیه میشود که در صورت نبودن شلم میتوان از ترخینه استفاده کرد؛ اما طعم متفاوتی پیدا میکند.
مواد لازم شه له مین – ۵ نفر
- ۱۰۰ گرم نخود
- عدس 50 گرم
- ۵۰ گرم برگه قيسی (زردآلوی خشک)
- ۵۰ گرم آلوچه
- ۱۰۰ گرم کشمش
- ۱۰۰ گرم گردو
- ۲ عدد پياز
- ۵۰۰ گرم شلم
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز پخت شه له مین
ابتدا شلم، نخود و عدس را بهصورت جداگانه در آب خيس کنید. بعد نخود و عدس را در يک قابلمه بریزید تا نيمپز شوند. در ادامه شلم را از آب درآورید و به نخود و عدس اضافه کنید. وقتی آش کمی جوش خورد، نوبت به افزودن برگه قيسی، آلوچه، کشمش و گردو به قابلمه میرسد که باید بگذارید خوب بپزند. در آخر پياز خلالی خردشده را در مقداری روغن سرخ کرده و همراه با نمک و فلفل به آش اضافه کنید.
درباره ی رژیم یویو چه می دانید؟
غذا های محلی کردستان: خورش ریواس
کوهستانی بودن کردستان باعث شده که سبزی ها و گیاهان خوراکی ترو تازه زیادی داشته باشد؛ سبزی هایی که مردم به دل کوهستان می زنند آن ها را می چینند و در غذاها استفاده می کنند. یکی از این گیاهان خوشمزه و پرطرفدار ریواس است که خورشت آن از غذا های محبوب این استان است. برای درست کردن این غذا اول پوست ریواس خام را جدا می کنند و آن را همراه گوشت و پیاز می پزند. برای آن که طعم آن را خوشمزه کنند از طعم دهنده هایی مثل نمک، فلفل، نعناع و جعفری هم استفاده می کنند. این غذا مخصوصا باب سلیقه کسانی است که غذا های ترش دوست دارند.
غذا های محلی کردستان: آش پرپوله
آش پرپوله یا آش عدس یکی از آش های سنتی و محلی استان کردستان و شهر سنندج است.
به ویژه در فصول سرد سال طبخ و سرو می شود.
مواد لازم آش پرپوله – ۴ نفر
- عدس: ۳۰۰ گرم
- پیاز متوسط: ۲ عدد
- رشته آشی: به مقدار لازم
- ادویه: به میزان لازم
- نمک و فلفل قرمز: به مقدار لازم
طرز پخت آش پرپوله
ابتدا عدس ها را شسته، سپس به آن آب اضافه کرده و اجازه می دهیم تا عدس بپزد. سپس پیازهای خرد شده را همراه روغن تفت داده و به آن نمک و ادویه اضافه می کنیم. بعد از پخت کامل عدس ها، پیاز داغ را به آن اضافه کرده و در این مرحله ادویه (مرزه) را به آش می افزاییم. در مرحله آخر طبخ هم رشته آشی را اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا آش با حرارت ملایم جا بیفتد و درست شود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: معرفی چند غذای گیاهی ایرانی برای گیاهخواران
قیماغ
قیماغ یک دسر است که من نام آن را در لیست بهترین غذا های محلی سنندج قرار دادهام. این میانوعده شبیه کاچی بوده و وقتی که یک مادر بهتازگی صاحب فرزند میشود، تا چند روز بعداز زایمان این غذا را برایش درست میکنند تا به اصطلاح جان بگیرد.
خوردن قیماغ برای افرادی که مزاجی سرد، دارند توصیه میشود، چراکه مواد اولیه تهیه این غذا باعث گرمی بدن میشود. همچنین این غذا باعث بهبود دل درد شده و رودهها را گرم میکند. قیماغ از ترکیب روغن حیوانی، آرد، گلاب، شکر و ادویه درست میشود، البته بعضی از افراد هنگام درست کردن این غذا، زعفران و گردو هم به آن اضافه میکنند تا آن را به بمب انرژی تبدیل کنند.
غذا های محلی کردستان: آش دانه کولانه
آش دانه کولانه یا آش دندونی یکی از غذا های کردستان است که ریشه در سنت کرد ها دارد. این غذا اغلب زمانی پخته میشود که اولین دندان شیری کودک در حال رویش است. گرچه در ماههای سرد سال نیز طبخ میشود.
مواد لازم دانه کولانه
مواد لازم دانه کولانه به شرح زیر است:
- ۲ قلم متوسط گوسفندی
- نخود ۱۵۰ گرم
- عدس 150 گرم
- ۱۵۰ گرم لوبیا قرمز
- ۳۰۰ گرم گندم
- مرزه خشک به میزان لازم
- ۳ عدد پیاز
- نمک، فلفل قرمز و زردچوبه به میزان لازم
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: از رژیم مدیترانه ای چه می دانید؟
طرز پخت دانه کولانه
حبوبات را از شب قبل خیس کرده و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود و سریعتر بپزند. گندم را نیز از ۱۲ ساعت قبل بخیسانید. سپس حبوبات را همراه گندم و مقداری آب روی حرارت قرار دهید. برای طعم لذیذتر آش میتوانید از آب قلم گوسفندی استفاده کنید. پیازها را خرد کنید و در مقداری روغن تفت دهید و مرزه را به آن بیفزایید. بعد از پخت حبوبات باید سبزی مرزه، پیازداغ، نمک، فلفل و زردچوبه را به آنها اضافه کنید و اجازه دهید که آش قوام لازم را پیدا کند. برخی افراد کشک خشک را میکوبند و با آب خیس میکنند و در اواسط پخت در آش میریزند.
سخن پایانی
در این نوشته با غذا های محلی کردستان آشنا شدیم. کردستان دارای چشمه ها زیاد و هوای کوهستانی دلپذیری می باشد. اگر قصد سفر به این استان را دارید، پیشنهاد می شود که در فصل بهار به این استان رفته و از غذاهای تازه و آب و هوای دل انگیر این منطقه لذت ببرید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.