شمال ایران بیش ترین تنوع غذایی را در کشور داشته و استان گیلان از نظر تنوع غذایی در رتبه ی اول قرار دارد. در این نقطه از کشور ایران غذاهای طبخ شده به قدری مشهور و لذیذ هستن که نام خیلی از آنها را شنیده اید. پیشنهاد می شود اگر به شمال ایران سفر کردید، حتما غذاهای لیست زیر را که شامل انواع غذای شمالی می شود را بچشید و از طع رویایی این غذاها لذت ببرید.
شامی
اصالت شامی، غذای خوشمزه گیلانی، به رودبار باز میگردد. راز خوشمزگی شامی رودبار استفاده از سبزیهای معطر است. شمالیها گوشت چرخکرده را با سبزیجات معطر ترکیب میکنند و به همراه گوجه فرنگی و روغن میپزند. شامی گیلانی را بدون برنج و یا با برنج مصرف می شود. به همین دلیل این غذای خوشمزه در لیست غذاهای ایرانی بدون برنج قرار دارد.
غذای شمالی با اسفناج – ترشه تره
خورش ترشه تره، یکی از خوشمزهترین خورشهای گیاهی استان گیلان است که با سبزیجات معطر درست میشود و تخممرغ، سیر، برنج، آب نارنج یا آبغوره، نمک، فلفل و زردچوبه از دیگر مواد تشکیلدهنده آن هستند. خورش ترشه تره معمولا همراه با ماهی سرخ شده، ماهی دودی یا بهتنهایی در کنار برنج کته یا نان، زیتون، اشپل، ترب سفید و باقلا سبز سرو میشود.
سبزیجات معطر خورش ترشه تره گیلانی شامل اسفناج، برگ چغندر، گشنیز. تره، جعفری، نعنا و شوید و همچنین خالواش یا خولیواش، چوچاق و تره کوهی (نوعی سبزی محلی) میشوند. در برخی از طرز تهیهها در خورش ترشه تره از پاچ باقلا، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، خانوم باقلا، لپه یا عدس نیز استفاده میشود.
کال کباب
کال کباب یک پیش غذای خوشمزه ی شمالی است که حیفه به شمال سفر کنید و آن را امتحان نکنید. ممکن است با دیدن اسم کباب فکر کنید با یک غذای گوشتی طرفید اما اصلا این طور نیست! این غذا کاملا مناسب رژیم گیاه خواری می باشد. مواد لازم برای درست کردن این غذا بادمجان کبابی، ترکیب سیر و گردوی آسیاب شده، آب انار ترش، نعناع و سبزی محلی چوچاق است. چوچاق یک سبزی شمالی است که می توانید آن را در بازارهای محلی شمال پیدا کنید و از آن جایی که طعم عطرش خیلی زیاد است فقط مقدار کمی از آن را در این غذا استفاده می کنیم.
طرز تهیه ی این غذا به این ترتیب است که اول بادمجان های کبابی خوب با گوشتکوب کوبیده و بعد دو سبزی چوچاق و نعناع و ترکیب سیر و گردو به آن اضافه می شود. باز هم به کوبیدن ادامه می دهیم تا مواد به خورد همدیگر بروند در آخر چند قاشق آب انار هم به غذا اضافه می شود تا رنگ صورتی زیبایی به خود بگیرد. جالبه بدانید که شمالی ها معمولا این غذا را در ظرف های سفالی مخصوصی به اسم گمج درست می کنند که در قدیم کاربرد زیادی داشت.
غذای شمالی با گوشت – کباب ترش
یکی از ناب ترن غذاهای گیلان به خصوص رشت، کباب ترش است. گوشت تازه را با سیر، سبزیجات تازه، گردو، فلفل و رب انار طعم دار میکنند. چند ساعت گوشت را در این ترکیب استراحت داده و در نهایت آن را روی زغال کباب میکنند.
این روش گوشت کبابی را به حدی نرم می کند که خاطره ی آن و عطر کته ی شمالی به همراه آن تا ابد در ذهن شما باقی خواهد ماند. مرینیت کردن کباب ترش و زمانی که برای آماده شدن این غذا صرف می شود، نشان دهنده ی اهمیت غذا و نوع طبخ آن در شمال ایران در گذشته است
لونگی ماهی
لونگی، یکی از غذاهای سنتی و محلی مناطق شمالی کشور و شهرهای آذری زبان است که با مرغ، اردک، بادمجان یا ماهی هایی مانند قزل آلا و ماهی سفید بهصورت شکم پر درست میشود. از مواد داخل شکم ماهی لونگی میتوان به رب انار، گردو، اشپل ماهی، دانه انار، سبزی معطر و پیاز اشاره کرد. لونگی ماهی یا ماهی شکم پر گیلانی، یکی از لذیذترین غذاهایی است که میتوانید در این روزهای سرد سال در خانه تهیه و سرو کنید.
ماهی گردوبیج – مالابیج
شمال ایران یعنی تنوع غذاهای دریایی، پس هر وقت که به شمال سر می زنید، حتما پادشاه غذاهای دریایی شمال، مالابیج (ماهی گردوبیج) را امتحان کنید. مالابیج را با ماهی سفید درست می کنند که باید نر هم باشد و در مازندران و گیلان بسیار رایج است.
اگر بخواهیم ساده تر بگوییم، تقریبا همان ماهی شکم پر است با این تفاوت که سبزیجاتی که در آن استفاده می شود مخصوص شمال ایران هستند. ماهی را با ترکیبی از رب انار، گردو، سبزی معطر پر می کنند و به آرامی و با صبر روی زغال آن را کباب می کنند.
خورشت آلو
یکی از خوشمزهترین خورشتهای مازندران، خورشت آلو است. این خورشت ترکیبی از مرغ، آلو، انار، پیاز و گردو است و طعم ملسی دارد. در مازندران به طور کلی طرفدار طعم ترش در خورشت و غذاهای مختلف هستند اما اگر این طعم برایتان آزاردهنده است میتوانید کمی شکر اضافه کنید تا شیرین و خوشمزهتر شود. در واقع با اضافه کردن شکر میتوانید طعم ترش غذا را کم کنید و مزهای که میخواهید را درست کنید.
غذای شمالی با بادمجان – میرزا قاسمی
در لیست انواع غذاهای شمالی با عکس احتمالا بارها نام میرزا قاسمی را شنیده اید و یا خودتان آن را تهیه کرده اید. میرزا قاسمی یکی از مشهورترین غذاهای شمالی است که در در سهرهای دیگر نیز آن را درست می کنند.
مرغ ترش
مرغ ترش از غذاهای شمال سنتی ایران است که وجود دو ماده ی سیر و نارنج آن را از دیگر خورشت های ایرانی متمایز کرده است. مواد لازم برای درست کردن این غذا گوشت مرغ، پیاز، سیر، آب نارنج، لپه، سبزیجات خرد شده (ترکیب جعفری، گشنیز، نعناع و گاهی کمی تره)، آب، تخم مرغ، نمک و فلفل است. این غذا بسیار مفید را می توان در انواع رژیم مانند رژیم زون به کار برد.
اول مرغ با پیاز و سیر خوب سرخ می شود بعد از مدتی نمک، فلفل و سبزیجات به ترکیب اضافه می شوند. حالا نوبت لپه، ۱/۵ لیتر آب و یک لیوان آب نارنج تازه است، سپس در قابله را می گذاریم تا بعد از چند ساعت خورشت کاملا جا بیفتد. البته این آخر کار نیست! ۱۰ دقیقه قبل از اینکه پخت خورشت تمام شود دو تخم مرغ زده شده به تمام قسمت های سطح خورشت اضافه می شود. در این غذا احتیاج به ادویه ی زیادی نیست چون طعم اصلی آن از آب نارنج و سبزیجات تازه می آید. بهتر است لپه ها را از شب قبل خیس کنید و قبل از اضافه کردن به خورشت به مدت ۲۵ خوب بپزید.
سخن پایانی
در این نوشته در مورد انواع غذای شمالی و خواص آنها سخن گفتیم. جالب است بدانید که سن امید به زندگی در گیلان، چند سال بیشتر از میانگین کشوری است. رژیم سالم و مصرف زیادی ماهی در این مناطق دلیل این موضوع است. شما هم با پخت این غذاهای خوشمزه و سالم می توانید از خواص و منافع مصرف چنین غذاهایی بهره ببرید.
سپاس که در مجلهی هایا مگ همراه ما بودید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.