جمعه , 13 دسامبر 2024
ماهی کخو

روش‌های طبخ ماهی در جنوب ایران + طرز تهیه ماهی کخو یا شانک صورتی با حشو، غذای لذیذ جنوبی

ماهی بخشی جدانشدنی از عادات غذایی و فرهنگ مردم جنوب ایران است. جنوبی‌ها ماهی را به شکل‌های مختلف مثل سرخ‌کرده، شکم‌پر و کبابی درست می‌کنند. یار جدانشدنی ماهی در سفره‌های جنوبی حشو است که در کنار ماهی سرخ‌کرده یا درون ماهی شکم‌پر قرار می‌گیرد و طعم و عطر بی‌نظیری به غذاها می‌دهد. ماهی کخو یا شانک صورتی یکی از ماهی‌های خوش‌طعم و لذیذ خلیج فارس است. قصد داریم طرز تهیه ماهی کخو با حشو را به شما آموزش دهیم که حتما باید آن را امتحان کنید. حشو یک سس مخصوص و خوشمزه است که در کنار بعضی از غذاهای دریایی جنوبی سرو می‌شود. با ما همراه باشید.


فهرست مطالب


طرز تهیه ماهی کخو با حشو

مواد لازم برای تهیه حشو:

  • ۱۰۰ گرم گشنیز و کمی شنبلیله
  • ۱ پیاز
  • ۱ قاشق رب گوجه‌فرنگی
  • نصف بسته تمر هندی
  • چند حبه سیر
  • نمک، فلفل، زردچوبه، ادویه
  • روغن زیتون تصفیه شده لادن
ماهی شانک

طرز تهیه حشو:

  • تمر هندی را در یک کاسه آب جوش بریزید و بگذارید بخیسد.
  • پیاز و سیر و سبزی را در یک تابه در روغن زیتون لادن خوب تفت دهید و ادویه بزنید. رب را اضافه کنید و تفت دهید. تمر هندی را از یک صافی بگذرانید و آبش را در سبزی بریزید. بگذارید این مواد با هم روی شعله ملایم بپزند تا آب حشو جمع شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع ماهی خوراکی را بخوانید.

روش های طبخ ماهی در جنوب ایران

1- ماهی سرخ‌کرده ساده

مواد لازم برای ماهی سرخ‌کرده ساده:

  • ماهی جنوب (شوریده، قباد، فیله شیر و…) پاک‌کرده ۱ عددد
  • زردچوبه، نمک، فلفل
  • کمی آرد
  • روغن سرخ‌کردنی بهار الماس

طرز تهیه ماهی سرخ‌کرده ساده:

  • ماهی را بسته به سایز چند تکه کنید، نمک بزنید و نیم ساعت بگذارید بماند. سپس نمک اضافی را از سطح آن پاک کنید.
  • آرد و فلفل و زردچوبه را با هم مخلوط کنید و ماهی را در آن بزنید. ماهی باید خشک باشد تا آرد زیادی به آن نچسبد. دلیل استفاده از آرد جذب اندک رطوبت باقی‌مانده است تا ماهی کاملا ترد و برشته شود.
طبخ ماهی در جنوب ایران
  • در یک تابه روغن سرخ‌کرنی بهار الماس بریزید و وقتی حسابی داغ شد ماهی را در آن سرخ کنید. سپس ماهی را با برنج و حشو سرو کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی سوشی را بخوانید.

2- ماهی سوخاری

مواد لازم برای ماهی سوخاری:

  • ماهی جنوب مناسب سرخ کردن، پاک‌کرده ۱ عددد
  • زردچوبه، نمک، فلفل
  • کمی آرد
  • پودر سوخاری
  • یک تخم‌مرغ
  • روغن سرخ‌کردنی بهار الماس

طرز تهیه ماهی سوخاری:

  • ماهی را چند تکه کنید، نمک بزنید و بگذارید نیم ساعت بماند. سپس نمک اضافی را از سطح آن پاک کنید و خشک کنید.
  • تخم‌مرغ را با نمک و فلفل بزنید تا سفیده و زرده کاملا مخلوط شوند.
  • ماهی را خوب خشک کنید تا همه رطوبت اضافی آن گرفته شود. سپس آن را ابتدا در مخلوط آرد و زردچوبه، سپس در تخم‌مرغ و در آخر در پودر سوخاری بزنید .
  • در یک تابه روغن سرخ‌کرنی بهار الماس را کاملا داغ و ماهی را در آن سرخ کنید. سپس ماهی را با برنج و حشو سرو کنید.

3- ماهی شکم‌پر

این روش به‌ویژه برای ماهی صبور که یکی از محبوب‌ترین غذاها برای مردم خوزستان است به کار می‌رود.

مواد لازم برای ماهی شکم‌پر:

  • یک ماهی صبور
  • حشو

طرز تهیه ماهی شکم‌پر:

  • شکم ماهی را باز و داخل آن را تمیز کنید. ماهی را کاملا باز کنید.
  • اگر می‌خواهید ماهی را روی منقل کباب کنید آن را روی یک توری بگذارید و حشو را روی قسمت داخلی شکم کاملا پهن کنید. سپس توری را ببندید و کباب کنید.
  • اگر می‌خواهید ماهی را در فر کباب کنید، توصیه می‌کنیم کف سینی فر را با یک ورق فویل بپوشانید؛ به‌خصوص اگر می‌خواهید ماهی صبور درست کنید. ماهی باز شده را روی سینی فر بگذارید داخلش را با حشو بپوشانید و در فر بگذارید.

ماهی کخو یا شانک صورتی چیست؟

ماهی کخو یکی از ماهی های خوب و شناخته شده خلیج فارس است که گوشتی لذیذ و بدون خار دارد و از خانواده شانک ماهیان است . این ماهی با نام های محلی کخو ، کوفر ، گوفر ، اوفر ، گوپاه نیز شناخته می شود. این ماهی مخصوص سرخ کردنی و شکم پر و ته چین است.

ماهی شانک صورتی دارای چه خواصی می باشد؟

ماهی شانک صورتی یکی از بهترین ماهی های جنوب کشور می باشد و دارای گوشتی سفید می باشد و این ماهی برای سرخ کردن بسیار مناسب است.

همچنین آن را با نام های دیگری همچون کخو، کافر ،کپلک و کوپر نیز می شناسند . بیشتر گونه‌های این ماهی در حوالی جنوب قاره آفریقا هستند. ماهی شانک صورتی دارای 38 جنس و 158 گونه می باشد. اغلب در دریا زندگی می کنند اما به تعداد کمی در آب های لب شور و شیرین نیز دیده می‌شوند

این ماهی گوشتخوار هستند و تغذیه این ماهی از بی‌مهرگان صدفدار کفزی می باشد. البته تغذیه بعضی گونه های ماهی شانک صورتی ازعلف ‌های دریایی و جلبک ‌ها می باشد.

بیشتر این ماهی ها در بسترهای شنی، گلی و روی مناطق فلات قاره زندگی می کنند. ماهی های مهمی از نظر تغذیه و صید ورزشی می باشند. صید آن‌ها با ترال کفروب، تورگوشگیر، رشته قلاب و گرگور امکان‌پذیر می باشد.

شکل ظاهری 

ماهی شانک صورتی بدنی چهارگوش، بیضی و سر بزرگی دارد و دهان میانی آن، مقداری مایل است. رنگ روی سر شانک صورتی کمی تیره‌تر از نواحی دیگر بدن آن می‌باشد. این ماهی، یک ماهی رنگارنگ با بدنی صورتی، سری تیره و خط جانبی زرد است. در ناحیه پشتی بدن ماهی اشکال دندان‌ مانند صورتی رنگ وجود دارد که به آن‌ها اجازه می‌دهد حلزون، خرچنگ، کرم، خارپشت و ماهی‌های کوچک را به عنوان غذا مصرف کنند.

شکل ظاهری ماهی شانک

ماهی شانک یک ماهی کوچک است که معمولا ۱۱ تا ۷۶ سانتی‌متر طول دارد اما رایج ترین اندازه برای آن ها 30 سانتی متر بیان شده است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دستور پخت خوشمزه با میگو را بخوانید.

ارزش غذایی ماهی شانک

وجود درصد بالای پروتئین در گوشت ماهی شانک موجب انرژی بیشتر برای فعالیت های فیزیکی می شود و همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند .از فواید مصرف ماهی شانک می توان به افزایش تراکم استخوان اشاره کرد و با جذب پروتئین کافی از خطر ابتلا به پوکی استخوان در امان می مانید.ماهی شانک دارای مقادیر زیاد امگا3 می باشد. وجود امگا3 در ماهی شانک صورتی به تقویت عملکرد مغز و بهبود جریان عصبی در بدن کمک می کند

خواص ماهی شانک صورتی:

از خواص بی‌نظیر مصرف ماهی شانک  می‌توان به سلامت قلب و عروق، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از پوکی استخوان، جلوگیری از ابتلا به مشکلات گوارشی، تقویت سیستم عصبی، پیشگیری از کم خونی، حفظ جوانی و شادابی پوست اشاره کرد.

ماهی کپلک به دلیل داشتن پروتئین بالا منبع خوبی برای کسب انرژی، بهبود فعالیت‌های فیزیکی، سلامت قلب و عروق، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد مغز و افزایش تراکم استخوان ها است.

از دیگر خواص ماهی شانک صورتی وجود مقادیر بالای ید در آن است؛ اما ید چه خاصیتی دارد و چرا ضروری است؟ وجود ید برای عملکرد درست و صحیح غده تیروئید لازم است و خوردن این ماهی سبب پیشگیری از بیماری‌هایی می‌شود که به این غده در بدن مرتبط هستند.

به طور ویژه این ماهی سرشار از آهن و ویتامین‌های گروه B است؛ از خواص اصلی این گروه از ویتامین‌های می‌توان به خون‌سازی اشاره کرد. مصرف مقادیر قابل قبول این ماهی سبب جلوگیری از بیماری شایع کم‌خونی می‌شود.

میزان دور ریز ماهی شانک صورتی به چه میزان  است؟

ماهی کخو از جمله ماهی‌های بدون خار و تیغ است. دور ریز این ماهی نیز بستگی به نحوه پاک کردن آن دارد؛ در بهترین شرایط پاک کردن (پاک شده کامل برای تهیه ماهی شکم پر) ۲۰ درصد از وزن ماهی دور ریخته می‌شود که مربوط به محتویات شکم آن است. در این نوع ماهی نیز همانند دیگر انواع ماهی روش فیله شده بیشترین میزان دورریز را دارد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با روش‌های طبخ ماهی در جنوب ایران آشنا شدید. همچنین از طرز تهیه ماهی کخو یا شانک صورتی با حشو آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنیدتا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

بهترین روش پخت ماهی چیست؟

بهترین روش پخت ماهی، برای حفظ مواد مغذی و اسیدهای چرب امگا 3، پخت در فر است.

آیا ماهی منجمد امگا 3 کمتری دارد؟

هرچه زمان بیشتری از انجماد ماهی بگذرد از محتوای امگا 3 آن کمتر خواهد شد. برای بهره‌بردن از امگا 3 بهتر است از ماهی تازه استفاده شود.

پیشنهاد ما به شما

طرز تهیه نخود پلو

طزر تهیه نخود پلو مجلسی با گوشت چرخ کرده و شوید به روش رستورانی آموزش …

دیدگاهتان را بنویسید