دید درست به طبیعت و تامل در آن باعث شناخت درست نسبت به محیط و در عین حال خود انسان میشود که این امر از مهمترین پایه های شناخت و درمان طبیبان کهن بوده است. به طوری که مزاج خوراکی ها،درجات و مصلحات آن، به دوران پیش از سقراط برمیگردد. شما درباره ی انواع مزاج چه می دانید؟ آیا مزاج خود را می شناسید؟ در این مقاله تا پایان همراه ما باشید تا بیشتر با انواع مزاج و غذاهای مناسب آن آشنا شوید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه چیز درباره رژیم دوکان، یک رژیم سریع برای لاغری
انواع مزاج کدامند؟
با توجه به ترکیب عناصر چهارگانه (آب، آتش، باد، خاک) در بدن فرد دو دسته مزاج وجود دارد، مزاج معتدل و مزاج نامعتدل.مزاجهای اصلی عبارتند از:
- مزاج گرم و خشک (صفراوی) – عنصر غالب: آتش
- مزاج گرم و تر (دموی) – عنصر غالب: باد
- مزاج سرد و خشک (سوداوی) – عنصر غالب: خاک
- مزاج سرد و تر (بلغمی) – عنصر غالب: آب
در افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند عنصر حاکم بر بدنشان آتش است. افراد با مزاج گرم و تر باید بدانند که باد عنصری است که در بدن آنها نقش غالب را ایفا میکند.در مزاجهای سرد و تر و سرد و خشک نیز به ترتیب آب و خاک بر بدن حکمفرما هستند.
در صورتی که یکی از این مزاجها بر بدن شما غلبه کند مزاج نامعتدل خواهید داشت. برخی از افراد نیز دارای مزاجی متعادل هستند. در بدن آنها عناصر چهارگانه بدون این که نقش حکمفرمایی داشته باشند حضور دارند. افرادی با این مزاجها در سه دسته زیر قرار میگیرند.
- مزاج معتدل گرم و تر
- مزاج معتدل سرد و تر
- مزاج معتدل گرم و سرد
در ادامه ویژگیهای افرادی با مزاجهای اصلی یا چهارگانه را مورد بررسی قرار میدهیم.
صفراوی
تفاوت طبع و مزاج در دستهبندیهایی که برای مزاجهای گوناگون مانند مزاج گرم و خشک در نظر گرفته شده نیز قابل تشخیص است. هر چند در برخی از مواد شباهتهایی میان افرادی با طبع خاص با افرادی که مزاج خاصی دارند دیده میشود.
افراد دارای مزاج صفراوی معمولاً پرانرژی هستند. اغلب افرادی که در این دسته بندی قرار میگیرند اندامی لاغر با استخوان بندی درشت دارند. شدت گرمایی بودن کسانی که مزاج آنها گرم و خشک است قابل توجه است. آنها در بیشتر مواقع عطش دارند.
افرادی که زود عصبانی میشوند، موهایی ضخیم و تیره دارند، کمتر از دیگران می خوابند، خونگرم و زودجوش هستند و زیرک و باهوش بودن آنها جلب توجه میکند در دسته بندی مزاج گرم و خشک قرار میگیرند. کسانی که مزاجشان صفراوی است میل زیادی به خوردن غذاهای سرد و ترش دارند.
مواد غذایی مفید: مصرف شاتوت، انار، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی، خیار، کدو، کاهو و اسفناج برای صفراوی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: مصرف سیر، پیاز، ادویه هـای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذا هـای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل با مزاجشان سازگار نیست.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: چند دستور پخت خوشمزه با میگو
انواع مزاج: دموی
افرادی با خصوصیات شجاع و جسور و در عین حال صبور و آرام در دستهبندی مزاج گرم و تر یا دموی قرار میگیرند. آنچه درباره دارندگان مزاج تر و خشک جلب توجه میکند، بدن عضلانی و رگهای برجستهای است که دارند. این افراد مانند کسانی که در دیگر گروهای دسته بندی مزاج قرار میگیرند سرمایی یا گرمایی نیستند. اما در صورتی که هوا سردتر باشد برای آنها شرایط مطلوبتر خواهد بود تا زمانی که جریان هوای گرم در اطرافشان جریان داشته باشد.دموی مزاج ها موهایی پرپشت دارند و اشتهای خوبی هنگام صرف غذا از خود نشان میدهند. افراد دموی مزاج نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار دارند. همچنین احتمال این که به فشار خون مبتلا شوند نیز وجود دارد. گرم و تر مزاجها همه غذاها را مصرف میکنند، اما اغلب مواقع میل آنها به سمت غذاهای شیرین یا ترش است.
مواد غذایی مفید: مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای دموی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: خوردن خوراکیهایی مانند آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برایشان ضرر دارد.
سوداوی
افرادی که میل کمی به خوابیدن دارند، در دسته بندی مزاج سرد و خشک قرار میگیرند. این افراد بسیار سرمایی هستند. در فصل زمستان و روزهای سرد سال به راحتی نمیتوانند خودشان را بپوشانند.
این افراد که رنگ پوستشان در بیشتر مواقع تیره است و موهایی تیره و کم پشت دارند، به نظم و دوراندیشی و خونسردی شناخته میشوند. افراد سوداوی مزاج اغلب برونگرا هستند و میل زیادی به مصرف غذاهای شیرین و گرم نشان میدهند.
مواد غذایی مفید: خوردن خوراکیهایی مانند گوشت گوسفند، خروس و شتر، نمک دریا، نبات سفید، نعنا و روغن کنجد، کلم، جوانه گندم، ماش، پسته، بادام، گردو و چای دارچین به سوداوی مزاجها توصیه میشود.
مواد غذایی مضر: عموما سوداوی مزاجها از مصرف مواد غذایی مانند گوشت گوساله، ماهی، عدس، گشنیز، لوبیا، بادمجان و سبزیجاتی مثل خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوههایی مثل موز و کیوی منع میشوند.
برای مطالعه بیشتر: بایدها و نبایدهای رژیم لاغری استاندارد
انواع مزاج: بلغمی
افرادی که اضافه وزن دارند و موهایشان نسبت به دیگران کمتر و نازکتر است در رده افراد دارای مزاج سرد و تر قرار میگیرند. این افراد دارای رنگ پوستی سفید هستند و نسبت به دیگران کمتر عطش دارند و تشنه میشوند.
افراد بلغمی مزاج ساعت خواب طولانی دارند. کم انرژی بودن و عصبانی نشدن از جمله ویژگیهای است که مزاجهای سرد و تر را با آنها میشناسند. افراد بلغمی مزاج علاقه زیادی به مصرف ادویههای مختلف و غذاهای شیرین نشان میدهند. آن ها با ترشیجات و مواد غذایی سرد میانه خوبی ندارند.
مواد غذایی مفید: مصرف خوراکیهایی مانند خرمای خشک، انبه، سیب، بـه، توت، انجیر، انگور، کشمش، هویج، کرفس، زنجبیل، دارچین و زیره برای بلغمی مزاجها مفید است.
مواد غذایی مضر: به افراد دارای مزاج سرد وتر توصیه میشود خوراکیهایی مانند کاهو، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، مرکبات و کیوی، هلو، زردآلو، شلیل، قارچ، ذغال اخته، آش، سوپ ماهی و کله پاچه نخورند.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: معرفی انواع پاستا های خوشمزه
سخن پایانی
در این محتوا با انواع مزاج افراد آشنا شدیم. به یاد داشته باشید که هر فرد با هر مزاج غالب خاص مترصد به یک سری از بیماری ها یا به تعبیری دیگر عارضه هایی است که این عوامل را میتوان مدیریت کرد. تعادل ایجاد کردن در بدن صرفا خوردن خوراک مناسب نیست بلکه باید به مصلحات ،تعادل میان مصلحات،زمان مصرف و شرایط اقلیمی نیز توجه شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را رد اکمنت با ما به اشتراک بگذارید.