می توان گفت خوردن غذاهاي هندی مانند شیرجه رفتن در دریای ادویجات اسـت. شاید شنیده باشید کـه خوراکی هاي هندی بسیار تند هستند. اما حقیقت این اسـت کـه فلفل تنها ادویه اي نیست کـه دراین کشور زیاد استفاده میشود بلکه هندی ها عاشق استفاده از همه ی نوع ادویه هستند. آیا شما تا کنون غذاهای هندی را امتحان کرده اید؟ فکر می کنید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با دانستنی هایی جالب از آداب و رسوم غذایی کشور هند آشنا شوید.
غذاهای منطقهای هند
کشور بزرگ هند بیش از 20 زبان اصلی، بیش از 700 لهجه و 9 دین مختلف را در خود جای داده. ادیان، نقش مهمی در نوع مواد غذایی غالب مناطق مختلف بازی میکند. مثلاً هندوها گوشت گاو نمیخورند، مسلمانان گوشت خوک نمیخورند و پیروان آئین جِین کاملاً گیاهخوارند.
این تنوع فرهنگی به بهترین وجه، نحوهی تکامل مواد تشکیلدهندهی غذا در مناطق مختلف هند را نشان میدهد. مثلاً بیشتر غذاهای هندی در روغن نباتی پخته میشود. اما در قسمتهای شمالی و غربی بعضی از غذاها در روغن بادامزمینی درست میشوند. مردم شرق هند نیز به روغن خردل علاقه دارند. ساکنین ساحل غربی که تعدادشان زیاد است از روغن نارگیل استفاده میکنند.

اگر بخت یارتان باشد و بتوانید سراسر هند را بگردید و تمام غذاهای هندی را بچشید، متوجه تفاوتهای ریز غذایی خواهید شد. معمولاً در رستورانهای خارج از هند فقط یک نسخه کلی از غذاهای هندی سرو میشود. پس حق مطلب ادا نمیشود.
شمال هندوستان
کشمیری و مغولی دو سبک معروف پخت غذا در بخش شمالی هند هستند. بسیاری از غذاهای پرطرفدار جهانی هندی از اینجا سرچشمه میگیرند. مثلاً روگان جوش (خورش گوشت قرمز) یا همان روغن جوش، یک غذای معروف کشمیری، مرغ تنوری (مرغ مزهدارشده) و چیکن تیکا (مرغ کباب شده) از معروفترین غذاهای بینالمللی این منطقه هستند. غذاهای شمال هند مملو از ادویه کاری و انواع لبنیات مانند پنیر، کره و خامه است. گوشت و انواع مختلف نان نیز بخش بزرگی از قوت غالب این منطقه را تشکیل میدهد. هندوستان را نباید بدون امتحان کردن گوشت آتشی ترک کرد.
جنوب هندوستان
غذاهای جنوب هند به اندازه شمال آن غنی است. اما به روشی کاملاً متفاوت! آب و هوای گرم و مرطوب جنوب هند و نزدیکی اکثر ایالتها به ساحل یک تجربه کاملاً متفاوت را برای شکموهای جنوب هند رقم زده است. بسیاری از افراد محلی گیاهخوارند. یا فقط گوشت سفید همراه با کلی ادویه میخورند. خورش سامبار در کنار برنج و ادویه کاری و نان دوسا به همراه سس نارگیل از غذاهای محبوب جنوب هندوستان است.
تاثیر فرهنگ های خارجی در غذاهای هند
هندوستان برای هزاران سال در مسیر جاده ابریشم و مبادلات تجاری گسترده قرار داشت. به همین دلیل جای تعجب نیست که تاثیر فرهنگ های دیگر را می توان در فرهنگ، پوشاک، زبان و آشپزی هندی مشاهده کرد. آشپزی ایرانی، آشپزی آسیای مرکزی، عربی و مدیترانه ای هم تاثیر زیادی بر غذاهای هندی داشته اند.

سمبوسه که امروزه یکی از خوشمزه ترین غذاهای خیابانی هند است و دسرهای خوشمزه ای مثل جالبی و گلاب جامون در واقع از فرهنگ های دیگر وارد فرهنگ و آشپزی هندی شده اند.
آداب غذاخوری در هند!
مردمان هند آداب خاصی هم در خوردنشان رعایت میکنند. آنها اغلب روی زمین مینشینند و با دست غذا میخورند. همیشه سعی میکنند بیش از اندازه ي نیازشان نخورند. و اگر کسی هم اینکار را انجام داد آن را نشانه ي ريخت و پاش میدانند. استفاده از گوشت حیوانات بخصوص گوشت قرمز هم کاری پسندیده نیست. کمتر در خوراکی هاي اصیل هندی رد پایی از گوشت حیوانات میبینید.
قانون دست راست هنگام خوردن غذاهای هندی!
یک قانون مهم و پراهمیت در هند هنگام غذا خوردن این است که همیشه به هنگام غذا خوردن و یا گرفتن غذا، از دستِ راست خود استفاده می کنند. دست چپ، از نظر هندیها دستِ غیر تمیز و غیر بهداشتی به حساب میآید. پس استفاده کردن از آن موقع صرف غذا بیادبی میباشد. زیرا هندیها هنگام توالت رفتن از دستِ چپ برای شستن خود استفاده میکنند. از این رو از نظر آن ها این دست غیر بهداشتی میباشد. اما زمانی که میخواهند غذا را از دیس غذا داخل بشقاب خود بریزید فقط از دست چپ خود استفاده می کنند. چرا که دست راستِ شما به هنگام غذا خوردن با دهان و بزاق دهان شما آلوده شده و جوتا میباشد!

در روستاها و مناطق دور افتاده هند غذا خوردن با دست راست چندان جدی گرفته نمیشود. در این حالت میتوان از دست چپ نیز استفاده کرد. همچنین در بعضی اقوام هند، افرادی که چپ دست میباشند میتوانند با دستِ چپ خود غذا بخورند.
سه دسته بندی غذاهای هندی
یکی دیگر از حقایق جالب در مورد غذاهای هندی دسته بندی انواع غذاها بر اساس اثر آن ها بر ذهن و بدن است. بر اساس آیورودا (Ayurveda)، سیستم درمانی باستانی هند، سه دسته بندی اصلی برای غذا وجود دارد: ساتویک (Satvic)، راجاسیک (Rajasic) و تاماسیک (Tamasic). غذاهای ساتویک شامل تمام غذاهای طبیعی با حداقل فرآوری مثل سبزیجات می شود و براساس آیورودا اثری مثبت، آرامش بخش و تصفیه کننده بر بدن و ذهن دارد. غذاهای راجاسیک غذاهای تند و پرادویه، چرب، شور یا تلخ است که باعث تقویت جاه طلبی، حس رقابت جویی و اهداف شخصی و خودخواهانه است. غذاهای تاماسیک هم به طور کل به غذاهای فرآوری شده ای گفته می شود که هضم و گوارش سختی دارند و اثرات بسیار منفی بر ذهن و بدن دارند.
مشهورترین غذای هند، هندی نیست!
اما یکی از حقایق جالب در مورد غذاهای هندی مربوط به غذای مشهور چیکن تیکه ماسالا است! در بین غذاهای هندی این غذا از همه شهرت و محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. چیکن ماسالا در بالای منوی رستوران های هند در سرتاسر دنیا قرار گرفته است. اما جالب است بدانید که چیکن تیکه ماسالا در اصل ریشه هندی ندارد.

در حقیقت در گلاسکو اسکاتلند اختراع و ابداع شده است! با این حال، به دلیل شباهت ترکیبات و مواد اولیه در تهیه این غذا، همه آن را به عنوان غذایی هندی می شناسند.
سخن پایانی
در این نوشتار با دانستنی هایی جالب از رسوم غذایی کشور پهناور هند آشنا شدیم. هند سرزمینی پر رمز و راز است. غذای هندی که مورد علاقه بسیاری از مردم جهان است ذائقهی میلیونها نفر و همچنین سبکهای آشپزی را دگرگون کرده. طعم بدیع غذاهای هندی از تاریخ، میراث، آبوهوا و جغرافیای این کشور سرچشمه میگیرد. شما هم نظرات و جربیات خود را در کامنت بنویسید.
اگر این مطلب برای شما جالب بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید: